Transactionele Analyse (TA)
De Transactionele Analyse kent drie uitgangspunten:
- Mensen zijn OK en altijd van waarde: ik ben OK, jij bent OK;
- Mensen hebben het vermogen om te denken;
- Mensen bepalen hun gedrag door middel van (deels onbewuste) besluiten, en die besluiten kunnen worden herzien.
Alle concepten van de TA zijn ontwikkeld om mensen te helpen groeien in hun autonomie: groter bewustzijn, meer spontaniteit, grotere intimiteit, meer integriteit, ruimte voor zingeving, meer eigen verantwoordelijkheid nemen over zichzelf. Mensen besluiten zelf over zichzelf, uitgangspunt is dat dit tot bevordering van autonomie leidt.
De TA onderscheidt drie egotoestanden die in elk persoon verenigd zijn:
de Ouder, het Kind en de Volwassene.
De egotoestanden zijn een model voor onze persoonlijkheid. Met behulp van dit model kunnen aspecten van de persoonlijkheid worden onderzocht, zoals de overtuigingen en ervaringen die de persoonlijkheid hebben gevormd en die gedachten, gevoelens en gedraging beïnvloeden.
- Ouder-egotoestand: deze egotoestand vullen we met het denken, voelen en gedrag dat we vroeger hebben aangeleerd en overgenomen van ouderfiguren die in ons leven belangrijk waren. Uit neurologisch onderzoek blijkt hoe we in onze hersenen daardoor neurologische schakelingen hebben gemaakt en andere hebben afgesloten. We “slijpen als het ware gebaande paden in”. Dat leidt tot gedragspatronen.
- Volwassen-egotoestand: het denken, voelen en handelen op basis van wat er zich in het hier-en-nu afspeelt.
- Kind-egotoestand: deze egotoestand hebben we gevuld met al onze vroegere kinderlijke ervaringen. Ook dat is een manier waarop we in onze hersenen “gebaande paden inslijpen”, en leidt eveneens tot gedragspatronen.
Met behulp van deze benadering wordt gewerkt, indien van toepassing op het ingebrachte vraagstuk,
Transactionele Analyse (TA)
Beroepsvereningingen
Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.