EMDR
U hebt emotionele, lichamelijke en/of gedragsproblemen. Die klachten lijken samen te hangen met één of meer traumatische ervaringen, zoals een ongeluk, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars.
Wetenschappers denken dat herinneringen aan deze ingrijpende gebeurtenis(sen) niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Gelukkig is daar iets aan te doen.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
EMDR is een effectieve, kortdurende, cliëntgerichte behandelmethode voor klachten die een relatie hebben met een traumatische ervaring. Klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept en waarbij een bepaalde relatie tussen deze ervaring en de huidige symptomatologie (bijv. angstklachten, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen) aannemelijk is.
De ervaring leert dat, als het gaat om een trauma na een eenmalige gebeurtenis, mensen vaak na enkele zittingen in staat zijn om hun normale dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Als de herinneringen beter zijn opgeslagen, zullen ook de problemen waarvoor jij of je kind hier komt, verminderen of verdwijnen.
Wanneer?
Angst, stress, schuld en woede zijn niet gezond als ze te lang duren. Gelukkig maakt het lichaam gebruik van een proces, dat een beetje lijkt op het verteringsproces, waarmee we belastende ervaringen kunnen verwerken. Net zoals het spijsverteringssysteem de noodzakelijke voedingsbestanddelen uit het voedsel haalt, zo haalt ook het informatieverwerkingssysteem de bruikbare informatie uit onze ervaringen. De bruikbare informatie die we op deze manier leren, laat ons toe verder te gaan met ons leven. Wanneer de herinneringen zijn verwerkt, zijn de emoties, overtuigingen, lichaamsreacties en gedachten getransformeerd en worden ze gezond en aangepast.
Soms blijven negatieve ervaringen onverwerkt en blijft een ongewenst residu van angst, stress, schuld, woede en schrik over, dat ons leven begint te domineren. Het systeem raakt “vast” en heeft een duwtje nodig om weer in gang te schieten. Het is hier dat EMDR zinvol wordt.
De meeste mensen denken bij therapie enkel aan het spreken over hun moeilijkheden. Een van de kenmerken van EMDR is dat u uw trauma niet in detail moet beschrijven opdat het zou kunnen worden “verteerd” door het informatieverwerkingssysteem. De behandeling speelt zich af op een fysiologisch niveau en laat toe dat spontaan nieuwe associaties, nieuwe inzichten en nieuwe emoties kunnen boven komen. EMDR is een specifiek geheel van procedures die deze “verteringsfunctie” van de hersenen ondersteunen.
Achtergrond
Een aantal neurobiologen en onderzoekers van het geheugen zegt dat grote trauma’s en andere belastende ervaringen in een verkeerde vorm in het geheugen worden opgeslagen. In plaats van opgeslagen te worden in het “expliciete” of “narratieve” geheugen, waar men de gebeurtenissen zonder pijngevoelens kan herinneren, worden ze bewaard in het “impliciete” of “niet-declaratieve” geheugen, waar ze emoties en de lichaamssensaties, die deel uitmaakten van de oorspronkelijke gebeurtenis, bewaren. Aangezien deze herinneringen geen verbinding kunnen maken met andere, bruikbare informatie, blijven ze geïsoleerd, los van de andere ervaringen in onze geheugennetwerken. Zo kunnen we bijvoorbeeld rationeel denken als het over andere mensen gaat en weten we dat ze niet verantwoordelijk zijn voor bepaalde dingen, maar we kunnen niet zo denken over onszelf.
Met andere woorden, we kunnen zeggen dat een slachtoffer van een verkrachting niet verantwoordelijk is voor de daden van de verkrachter, maar toch voelen we ons schuldig wanneer het ons overkomt. Hoe intelligent of spiritueel of oud of opgeleid men ook is, de herinneringen worden simpelweg in de verkeerde vorm in het geheugen opgeslagen. We hebben het niet veroorzaakt – we lijden eronder.
EMDR lijkt in veel opzichten op het spalken van een gebroken arm door de arts. Beide hebben te maken met het lichaam en alle twee verlenen ze bijstand in het voorbereiden en het stimuleren van het genezingsmechanisme dat in het lichaam aanwezig is. EMDR-therapeuten zijn getraind om te werken met het informatieverwerkingsproces om toegang te krijgen tot belastende ervaringen. Als eenmaal deze herinneringen zijn geactiveerd, moeten ze worden verwerkt om de gezondheid van de cliënt te herstellen.
Meer informatie over EMDR is ook te vinden op internet:
www.emdr.nl en www.emdrkindenjeugd.nl
EMDR bij Trauma bij baby’s
Niet alleen ouders kunnen een trauma oplopen, maar ook hun baby. Als een bevalling gecompliceerd verloopt en moeder en baby na de geboorte gescheiden worden van elkaar, kan dit ook een grote impact hebben op de baby.
Sommige baby’s hebben intensieve medische zorg nodig waar vaak ook pijnlijke ingrepen onderdeel van uitmaken. Vroeger werd gedacht dat baby’s daar geen herinneringen aan over konden houden. Inmiddels weten we meer over trauma en hoe ingrijpende ervaringen opgeslagen worden in het lichaamsgeheugen, dus ook bij hè deze heel kleine mensjes.
Baby´s hebben nog geen taal en nog geen cognities tot hun beschikking, maar uiten hun angst, verdriet en onbehagen op andere manieren. Signalen van trauma bij een baby kunnen bijvoorbeeld onrust, extreem veel huilen en slaap-en voedingsproblemen zijn. Ouders kunnen zich dan vaak machteloos voelen, omdat ze alles geprobeerd hebben, zoals het uitsluiten van medische oorzaken en het opvolgen van allerlei adviezen.
De problemen van hun baby kunnen veel invloed hebben op de hechtingsrelatie en op het welbevinden van het hele gezin.
Ook traumabehandeling kan voor een baby helpend zijn. Dit gebeurt altijd via en in samenwerking met de ouders.
EMDR Storytelling bij een baby kan bij SYNTAGMA onderdeel uitmaken van de behandeling. Als er intensievere hulp nodig blijkt te zijn, zal een Infant Mental Health specialist ook bij de behandeling betrokken kunnen worden.
Meer informatie over de behandeling van vroegkinderlijk trauma en en affectieve verwaarlozing; neem gerust contact op!
EMDR
Testimonials
EMDR
Beroepsvereningingen
Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de 3-maandelijkse nieuwsbrief per mail!