Angst en trauma zijn beide complexe emotionele en psychologische ervaringen die een diepgaande invloed kunnen hebben op het leven van een individu. Hoewel ze op verschillende manieren kunnen voorkomen en worden ervaren, delen ze een gemeenschappelijk element: een gevoel van intense angst en onveiligheid.
Angst
Angst is een natuurlijke reactie op een waargenomen bedreiging of gevaar. Het is een overlevingsmechanisme dat ons waarschuwt en motiveert om te reageren op situaties die potentieel schadelijk kunnen zijn. Angst kan variëren in intensiteit, van alledaagse zorgen en stress tot ernstige angststoornissen die het dagelijks functioneren belemmeren.
Trauma
Trauma daarentegen is het resultaat van een schokkende, beangstigende gebeurtenis die een diepe emotionele impact heeft. Traumatische gebeurtenissen kunnen variëren van fysiek geweld, seksueel misbruik en natuurrampen tot oorlog, verlies van een dierbare en ernstige ongelukken. Wat een gebeurtenis traumatisch maakt, is dat het de capaciteit van een individu overstijgt om ermee om te gaan en het een blijvende negatieve invloed heeft op hun geestelijke welzijn.
Trauma kan leiden tot de ontwikkeling van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), een ernstige angststoornis die wordt gekenmerkt door herbelevingen van het trauma, vermijding van triggers die herinneringen oproepen en verhoogde prikkelbaarheid. PTSS kan het dagelijks functioneren belemmeren en kan gepaard gaan met intense angst, woede, verdriet en vermijdingsgedrag.
Het verband
Het verband tussen angst en trauma is complex. Angst kan een natuurlijke reactie zijn op traumatische gebeurtenissen, waarbij een individu probeert te anticiperen op en te vermijden wat hen opnieuw zou kunnen overkomen. Aan de andere kant kan een overmatige angstrespons vóór het trauma ook de kwetsbaarheid vergroten om traumatische ervaringen te ontwikkelen.
Behandeling
Behandeling van angst en trauma is van cruciaal belang voor het herstel en welzijn van mensen die met deze uitdagingen te maken hebben. Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), exposuretherapie en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) worden vaak gebruikt bij de behandeling van angststoornissen en PTSS. Deze therapieën kunnen individuen helpen om traumatische ervaringen te verwerken, negatieve gedachtepatronen te herstructureren en gezonde copingmechanismen te ontwikkelen.
Het is belangrijk op te merken dat iedereen anders reageert op angst en trauma en dat de behandeling en het herstel een individuele benadering vereisen. Daarnaast is het van essentieel belang om voldoende steun en begrip te bieden aan degenen
Angst & Trauma
Beroepsvereningingen
Birgitte is aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen en netwerken.